sreda, 7. april 2010

14. dalajlama Tenzin Gyatso v Mariboru

Tibetanski duhovni vodja 14. dalajlama Tenzin Gyatso je prispel na drugi obisk v Slovenijo. V hotelu Habakuk sta ga sprejela mariborski župan Franc Kangler in slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Ivo Vajgl.



Visokemu gostu je pred hotelom, kjer je med obiskom bival, izreklo dobrodošlico tudi okoli 200 ljudi, med njimi skupinica Tibetancev,
ki so se pred nasiljem v domovini zatekli v sosednjo Avstrijo.












"Včasih manjši narodi premorejo več duha," je menil in spomnil na tibetanski pregovor, da je v majhni posodi lahko velik ogenj.







Pri sajenju drevesa ob vznožju Rožnega griča je 14. dalajlama Tenzin Gjatso pripomnil, da je že med svojim prvim obiskom v Sloveniji pred osmimi leti opazil, da je to mlada država, a polna življenja, kar je zelo velika prednost.





"Naj tako tudi to majhno drevo v družbi ostalih velikih, ki so v parku, ustvari harmonijo in zacveti," je pozval dalajlama in na drevo obesil bel šal kot simbol miru.





"Globalna ekonomija in okolje nas združujeta, zato je današnja realnost drugačna od pretekle. Zato je treba spremeniti naš način razmišljanja,"
je prepričan dalajlama.







Gimnazijci so njegove besede sprejeli z navdušenjem. Predvsem se jih je, kot so sami povedali, dotaknil s hudomušnostjo in preprostostjo, ki je od tako visokega gosta niso pričakovali. V zahvalo so mu podarili sliko dijakinje Janje Stariha, ki predstavlja sočutje in ljubezen.



"Moja generacija se poslavlja, župan je nekje vmes, vi mladi, sveži obrazi pa morate doseči, da bo svet res lep,"









"Ljudje smo socialne živali, zato sta sožitje in združitev za nas zelo pomembna," je menil in dodal, da tako kot živali tudi človek ne more preživeti sam. Pri tem je izrazil navdušenje nad idejo Evropske unije kot združenja enakopravnih, saj je zgodovina pokazala, da nima smisla, da se države spopadajo, ampak da sodelujejo v prizadevanjih za skupen cilj.